Tuesday, 2 October 2012

Vilde krabater

Trediveårskrigen har sat sine spor, også på ord. Christian 4. var ikke så heldig med sin deltagelse i trediveårskrigen, faktisk led han et knusende nederlag. De kroatiske soldater lagde man mærke til. Det var nogle vilde karle. De blev berygtede for deres vildskab, røverier og så videre. Ordet kroat blev via nedertysk forvansket til det danske ord krabat. En vild krabat. I de kroatiske soldaters uniformer indgik en klud, der var bundet om halsen. Sådan en halsklud eller kroat blev på fransk til ”cravatte” og senere til tysk ”Krawatte”, engelsk ”cravat” og nederlandsk ”kravat”.


Nu deltog jeg ikke i trediveårskrigen. Så gammel er jeg heller ikke. Men her har i et billede af en (efterlignet) krabat jeg tog i Zagreb den 18. oktober 2008, på den årlige internationale slipsedag, eller som de kalder dagen der ”dan kravate”. Dan betyder dag (som i ”dobar dan” goddag) og kravate har i sikkert for længst gættet er slips. Kroaterne mener, at de har opfundet slipset, og det er rart for en nation at have noget at være stolt af.

Det her får mig til at tænke på et mere nyttigt kroatisk ord, nemlig ”krevet”. Det er en seng, og sådan én kan du måske få brug for, når du er blevet søvnig af at læse dette her. Det kommer ikke af det franske ord ”crevette”, for selv om ”crevette” udtales ”krevet” er det altså en reje, og rejer er ikke så gode at sove på. Nej det kroatiske krevet kommer fra det græske ord krevati (κρεβάτι), der også betyder seng. På klassisk græsk var en krabbatos (κράββατος) en madras, sådan en til at ligge på og ikke den by i Indien, der nu kaldes Chennai. Det kan måske undre dem, der ved hvad en eunuk er. Tidligere var en eunuk en person der bevogtede soveværelserne eller sengene i et harem. Af sikkerhedsmæssige årsager skulle det gerne være en kastreret mand. Eunuk betyder ”sengevogter”. Det kommer fra klassisk græsk eunukos (Ευνούχος) - af eune (ευνή) 'seng' og okhos eller ogechein 'holde opsyn med'. Jo der er da en hel del forskel på klassisk græsk og nygræsk, men hvad? sengene er vel også kommet til at se anderledes ud. (Man kan så undre sig over om de dengang levede over eune ;) )

Der er åbenbart visse fordele ved at være eunuk. Det er netop blevet videnskabeligt bevist, at eunukker lever længere end andre mennesker. I hvert fald hvis der er tale om koreanske eunukker, eller koreanske kastrerede mænd. De undersøgte koreanske eunukker levede i gennemsnit 14 år længere end ukastrerede mænd i samme samfundslag. Af gode årsager omfattede undersøgelsen kun døde koreanere.

Skulle man måske overveje et lille indgreb?

No comments:

Post a Comment