Thursday 22 September 2011

Pinse

(Delt på Facebook den 2. juni 2011)

I dag er det Kristi himmelfartsdag – så er der ti dage til pinse.

Det var ikke nogen tilfældig dag disciplene var forsamlet den dag i Jerusalem, hvor jøder fra hele verden ved helligåndens hjælp pludselig kunne forstå, hvad disse mænd fra Galilæa fortalte. Jøderne fejrede nemlig den dag deres fest til minde om den dag da jøderne modtag deres hellige Torah på Sinaibjerget. Desuden var det en høstfest, hvor den første høst blev bragt til templet (høst af hvede og de første frugter). Det hebraiske navn på denne fest er שבועות (Shavuot), der betyder ”uger” - underforstået syv uger. Syv uger er ca. lig med 50 dage, og det er netop hvad ordet pinse betyder: 50 dage (efter påske vel at mærke). Det kommer fra det oldgræske ord πεντηκοστή pentēkostḗ, der betyder "halvtredsindstyvende". På nygræsk er det lidt gammeldags at sige πεντήκοντα (pendikonda) om halvtreds, og bruges normalt det lidt kortere πενήντα (peninda). På latin blev pentekoste til pentecoste. Dette er stadig let genkendeligt i det franske ord for pinse, nemlig pentecôte, og det engelske pentecost. På tysk, nederlandsk og dansk er det knap så tydeligt med henholdsvis Pfingsten, pinksteren (eller sinksen) og altså pinse.

Det nederlandske ord pinksteren har i øvrigt givet navn til en forårsfestival, der under navnet “pinkster” blev fejret af sorte amerikanere (såvel slaver som frie) i de nordøstlige Forenede Stater, navlig i det tidlige nittende århundrede.

I det Forenede Kongerige (det vil sige England med mere) er pinse i øvrigt mere populært kendt som Whitsun. Whitsun er en sammentrækning af “White Sunday” (hvid søndag). Navnet henviser til den hvide dragt, som voksne nydøbte bar ved voksendåb på denne søndag, det vil sige før barnedåb blev almindelig.

Det er interessant at sammenligne med islandsk og ikke mindst det for os lidt nærmere norske. På nynorsk er pinse ofte blevet kaldt kvitsunn eller kvitsunndag. I den gamle vestnordiske kultur i Norge og på Island var det kendt som hvitasunna, hvitadagr eller hvitsunnudagr. Oprindelig blev denne betegnelse dog brugt om den første søndag efter påske, som var den helt store dåbsdag.

Muslimer fejrer ikke pinse, men det nævnes dog i koranen, at profeter og Jomfru Maria styrkedes ved den hellige ånd.

God Kristi himmelfartsdag alle sammen!

No comments:

Post a Comment