Thursday, 22 September 2011

Det går ad Hekkenfeldt til

(Delt på Facebook den 6. juli 2011)

Ja det går faktisk ad Hekkenfeldt til, bogstaveligt talt. Ordet "Hekkenfeldt" er afledt af "Heklafjeldet", altså af vulkanen Hekla på Island. Da jeg (også) interesserer mig for vulkaner, har jeg opsnuset at Hekla muligvis er på vej til et udbrud (jeg må understrege, at det kun er muligvis). Hvis du forstår islandsk kan du læse om det her http://www.ruv.is/frett/hraeringar-i-heklu . Jeg må hellere skynde mig at tilføje, at der for alle i andre er trøst at finde hos Jyllandsposten på http://jp.dk/udland/europa/article2482957.ece

Ifølge folketroen var Hekla et sted hvor heksene mødtes med fanden. Den italienske munk Julius Cæsar Recuptus skrev i 1647, at Hekla er nedgangen til helvede, som Gud har ladet stå åben til skræk og advarsel for syndere. Så ved du det.

”Man til Blocksbierg riider,

Og til Heckenfield Top

Paa Koste-skaft flyver op”

(Holberg-citat ifølge http://holbergordbog.dk/ordbog?query=Heckenfield )

Så egentlig er jeg et par dage forsinket med det her ;-)

3 comments:

 1. Ja, ad Hekkenfeldt er jo synonymt med ad Helvede og Pommern til - tak for den nærmere forklaring om Heklafjeldet mv. Jeg søger nemlig efter en sammenhæng mellem Hekkenfeldt og det engelske Heck - dvs. 'What the Heck' - hvor Heck jo også kan erstattes med Hell.
  Mon ikke det er det samme Heklafjeld, det drejer sig om her?

  ReplyDelete
 2. Det lyder jo besnærende, men kan ikke bekræftes af nogen af de etymologiske og andre ordbøger, som jer har kikket i. Her er et link, der nogenlunde svarer til, hvad jeg selv har læst: https://www.quora.com/What-is-the-etymology-of-heck

  ReplyDelete
 3. Hej Ole
  Jeg ser først dit svar nu, og jeg har lige lagt en kommentar/svar på https://www.quora.com/What-is-the-etymology-of-heck#.
  Jeg synes, din info om Heklafjældet bestemt er værd at give videre her, for der synes jo at være stor tvivl om, hvor 'heck' stammer fra. Og måske er det også her Hekla - for mig synes det i det mindste mere enkelt end de andre mere kringlede bud på det.
  :-)

  ReplyDelete