Friday, 31 August 2012

Roar's kilde eller Ro's kilde eller kilder det i maven?


”Får man Roskildesyge af at spise Roskilde landevej?” Spurgte en (vittig) person for nogle år siden i et eller andet forum på internettet. Det kan vel ikke udelukkes, for Roskilde landevej er en lang stor spegepølse. Nogle mener, at den kaldes sådan på grund af mange lyse fedtpletter, som minder om den brolægning, der var på Roskilde Landevej før en eller anden verdenskrig. Andre er mere fokuseret på den røde farve, der kunne minde om de mange blodige trafikulykker, der sker på Roskilde landevej (men betegnelsen er måske for gammel til at vi kan tro på den forklaring). Det kunne jo også være fordi der engang lå en spegepølsefabrik ved Roskilde landevej (før din tid). Hvorom alting er, så er Roskilde landevej en madvare, om det så er en (hel) spegepølse eller en rugbrødsmad belagt med spegepølse - og af fordærvede madvarer kan man vel blive madforgiftet, og så er vi ved Roskildesygen. En tredjedel af Roskildes indbyggere blev i vinteren 1935 ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Jeg tror måske snarere, at man kan få Roskildesyge ved at spise roskilderejer (eller hvor får man den virus fra?). Det vil jeg dog på ingen måde skyde roskildenserne i skoene. Fjordrejer er siden 1890'erne blevet kaldt Roskilderejer, selv om de ikke nødvendigvis kommer fra Roskilde Fjord, men lige så vel kan komme fra for eksempel Limfjorden. Nogle har dog påstået, at rejerne fra Roskilde Fjord – i det mindste i 1800-tallet - var lækrere og bedre end fjordrejer andre steder fra. Nuvel Roskilde landevej ligger vel heller ikke i Roskilde?

I Limfjorden lever der ud over roskilderejer i øvrigt også hesterejer, men de har ikke noget med fjordheste at gøre. Og sådan er der så meget. (Og nu ingen vittigheder med ”klistervatn”! Lim kommer her af limsten også kendt som kalksten - lim er en nu uddød betegnelse for 'kalk'. Det er altså Kalkfjorden – sådan er det bare).

No comments:

Post a Comment