Thursday, 19 July 2012

Hvad gør en bedemand?

Når man nu hedder Ole bliver man gerne udsat for ting, som for eksempel ”Ole sad på en knold og sang”. Det er i øvrigt en pragtfuld vise af Jeppe Aakjær, som det nok er værd at nævne. Jeg har dog nu og da spekuleret på, om der ikke skulle have indsneget sig en lille stavefejl. Det hedder i sangen at "Får og beder omkring ham sprang", men skulle det nu ikke have været "får og geder" – for findes der vel sådan noget som en ”bede”? Ja det viser sig naturligvis så, at det er der faktisk. Det kan du bede negle på, eller hvad det nu hedder?

Bede er i denne forbindelse afledt af det dialektale ord ”bede” der betyder 'kastrere'. En bede er en kastreret vædder, men dem er der i dag nok ikke ret mange af. Og undskyld, at jeg så endnu engang vender tilbage til plattysk eller rettere sagt middelnedertysk, hvor ”boten” betød 'kastrere'. Den egentlige betydning skulle være 'læge'. Ak, dog.

Og nu spørger jeg så mig selv: ”hvad gør så egentlig en bedemand?”

PS: Det kunne jo også være en fra Beder, der er en stationsby i Østjylland med 4.350 sjæle. Og bortset fra den fårede bemærkning at vædder er et stjernebillede, så kaldes et hanfår altså en vædder, bortset altså fra når bedemanden har været der.

No comments:

Post a Comment