Sunday, 15 July 2012

Borgerkrig

Krige eksisterer heldigvis ikke mere, men der er dog stadig væbnede konflikter. Danmark deltager således i øjeblikket i en væbnet konflikt i Afghanistan, men der er altså ikke tale om nogen krig. Der er heller ikke nogen borgerkrig i Syrien, blot en intern væbnet konflikt – enkelte terrorhandlinger, men absolut ingen opstand, til nøds lidt interne uroligheder. Men der er ingen borgerkrig. Krige er afskaffet, men det er brug af våben desværre ikke.

I gamle dage, derimod, da var der krige til, med krigeriske krigere og alt den slags, i modsætning til i dag, hvor alle er så fredelige. Hvis vi deltager i konflikter foregår det civiliseret, bortset måske når der er tale om en nødvendig terrorbekæmpelse. Andre synes måske, at det kan være farligt med lidt for meget demokratiudbredelse, men derfra til at føre krig er der et meget langt hop.

Nå jah, og ordet krig har vi naturligvis fået fra middelnedertysk (plattysk) ”krich” der betød anstrengelse eller altså krig. På moderne tysk hedder det så ”Krieg”, som jeg må fremhæve blot er et historisk begreb. I praksis eksisterer krig og dermed altså også Krieg ikke mere. Af ”Krieg” har tyskerne så afledt udsagnsordet ”kriegen” der betyder at få. Eller var det måske omvendt – hvis man ville have noget måtte man anstrenge sig og gå i krig (i gamle dage altså).

Ich krieg' dich wohl!

No comments:

Post a Comment