Thursday, 21 June 2012

Sommersolhverv 2012

I dag er det årets længste dag her på den nordlige halvkugle, nu hvor vi fejrer sommersolhverv, torsdag den 21. juni 2012. Man kunne så gå hen og tro, at i dag er den dag i 2012, hvor solen er stået tidligst op. Men det er ikke tilfældet, for det skete allerede mandag morgen den 18.juni klokken 04.24.45 set fra København. Og hvad så med årets seneste solnedgang? Nej, det er heller ikke i dag, men først lørdag den 23. juni, hvor Solen går ned klokken 21.58.18 i København.

Og alligevel er Sommersolhverv det tidspunkt på året, hvor dagen er længst og solen står højest på himlen. Begge dele skyldes, at solen et eller andet sted står lodret over den nordlige vendekreds ("Krebsens Vendekreds") ved middagstid netop den dag, men ikke nødvendigvis på vores længdegrad. Det kan lige så vel være ved over Siberien som over USA eller et andet sted på kloden. Dagslængden, derimod, er naturligvis den tid hvor solen viser sig på himlen, uanset hvor tidligt eller sent den er stået op.

Nu er solens bane ikke cirkulær, og solen står ikke lodret over den nordlige vendekreds, når vores klokke er 12 (eller jeg burde måske sige 13, nu hvor vi har sommertid). Nej det gjorde den faktisk i morges (eller vel snarere i nat) klokken 01.09. Og dermed denne skævhed i sollysfordelingen. I 2018 kommer det hele til at passe lidt bedre, for så er solen i zenit, det vil lodretstående, over den nordlige vendekreds, på sommersolhvervsdagen (atter den 21. juni) klokken 12.07.

No comments:

Post a Comment