I min barndom i fyrrerne var man nødt til at fyre med tørv i kakkelovnen, hvis man ville holde varmen om vinteren. Det betød, at man i nabolagets omliggende moser, havde gang i en tørveproduktion overalt hvor det var muligt. Benzin var der heller ikke for meget af, så tørvene blev manuelt transporteret på en trillebør fra det sted, hvor man skar dem, til der hvor de blev tørret. Dette trillebørsarbejde blev udført af tørvetrillere. Nu har tilværelsen unægtelig ændret sig, så det vi i dag kalder en tørvetriller, nærmere bekendt som Hærvejens Tørvetriller, er en mørk ale, der benytter sig at tørverøget whiskymalt, hvilket giver den en behagelig, men også markant røget smag, hvilket er vigtigt nu hvor man ikke længere må ryge på beværtninger.
Nu vi er ved øl, minder det mig om to
fynboer, der på en fortovsrestaurant forgæves forsøgte at få
tjeneren til at bringe dem to øl, indtil den ene på klingende
fynbomål med stumme d'er sagde til tjeneren ”du er en dø'bi'er”.
Miraklet skete, tjeneren kom straks med to øl. Dette beviser efter
min beskedne mening, at ”dødbider” er et fransk udtryk for ”to
øl”
Træmænd har jeg truffet på Bali,
hvor de sad midt i en landsby og skar de mest vidunderlige figurer ud
i træ. Jeg har naturligvis et par eksemplarer stående i min stue.
En mand der er skåret ud i træ kaldes så vidt jeg ved også en
træmand.
Hvis nogen er ked af det, og hænger
med hovedet, er vedkommende naturligvis et hængehoved.
Jeg vil derfor meget kraftigt
understrege, at jeg hverken er et hængehoved, en træmand, en
dødbider eller en tørvetriller … og hermed basta. Så er det
sagt!
No comments:
Post a Comment