Saturday, 21 April 2012

Plat eller krone?

Jeg havde tænkt at skrive lidt om ordet ”mønt” og tog derfor en tilfældig mønt op af lommen. En god nordisk mønt fra Finland med et par dejlige nordiske svaner på den ene side – et par svaner der oprindeligt var tegnet i anledning af Finlands 80 års uafhængighed.
(Finland blev uafhængig af Rusland i 1917).
Hvad gør man nu, tænkte jeg, hvis man skal slå plat eller krone med sådan en mønt? Hvilken side er nu kronen. Selv med en ny 20-krone kan det give anledning til diskussion. Er kronesiden den med krone-våbnet på, eller den med den kronede dronning Margrethe? Ja, jeg spørger bare!
Næh, dengang begrebet opstod, var det meget lettere. I det gamle Rom sagde man: "navia aut caput", hvilket betyder 'skib eller hoved'. Visse romerske mønter havde nemlig et skib på den ene side og kejserens hoved på den anden side (jævnfør ”giv kejseren, hvad kejserens er”).

I det hele taget er der mange stedet tradition for at afbillede statsoverhovedet på statens mønter. Dette viser sig også i forskellige sprogs udtryk for at slå ”plat eller krone”.

Således hedder det for eksempel på tysk ”Kopf oder Zahl”, det vil sige 'hoved eller tal', og hvis man nu igen kigger på 20-kronen ser vi dronning Margrethes hovede på den ene side og et tal, nemlig 20, på den anden side. På engelsk synes de åbenbart at det modsatte af et hoved må være en hale, så de kalder det ”heads or tails” (hoveder eller haler).

Det gængse nederlandske udtryk ”kruis of munt” (kors eller mønt) kunne jeg dog først ikke finde hoved eller hale i, indtil jeg så et billede af en af kejser Karl den Stores dinarer. Denne mønt havde nemlig et kors på den ene side. Det siger vel også noget om, hvor længe man har slået plat og krone.
På italiensk hedder det i øvrigt "testa o croce" (hoved eller kors). Ja det er vel så nærmest det omvendte! Her kan i se hvorfor på en italiensk lira fra 1863.
Som mindre brugt alternativ til det nederlandske ”kruis of munt” findes også ”kop of munt” (hoved eller mønt). Nogle har vel på et eller andet tidspunkt fundet, at dette passer bedre til nutidens mønter, og så er vi tilbage til ordet ”mønt”, men det må jeg nu vente med at skrive om til en anden god gang, for denne gang fik jeg det jo møntet på møntens to sider.

Men lad mig først lige slutte af med lidt musikalsk. I Irland/Eire hedder det faktisk ikke ”heads or tails” men "heads or harps” (hoveder eller harper) fordi såvel bagsiden på gamle irske punt og den nye irske euro viser et billede af en harpe - naturligvis! - det vil sige indtil omkring 1800 havde irske mønter både et hoved og en harpe. Fra 1800 til 1920 (Republikken Irland blev selvstændig i 1922) var der hoved men ingen harpe. Siden 1920 var der harpe men ingen britiske konge- eller dronningehoveder længere. Og på deres euromønter er der altså også en harpe - hovsa, vist nok på det der kaldes forsiden - øhh, hvad er nu for og bag?.

3 comments:

  1. Jeg er også pænt forvirret over dette.
    Det er på samme måde med de gamle danske tyvere - begge sider har en krone.
    Man kan så sammenligne med de andre mønter, der ikke har, ud fra hvilke sider årstallet og møntens værdi står på.
    Og Ordnet.dk forklarer: "den side af en mønt, der ikke er billedsiden, ikke bærer en krone ell. kun en mindre fremtrædende krone",
    Mvh. Thomas

    ReplyDelete