Friday, 24 January 2014

Mangler du noget


At mangle noget er at rulle noget. Man tager et stykke tøj og vikler det om en rund stok (en rulle eller en manglestok) og ruller så det hele frem og tilbage over bordet med et kraftigt tag i et manglebræt. En manglestok og et manglebræt udgør tilsammen et mangletøj. Man mangler altså tøj med et mangletøj. Det er nok efterhånden kun nysgerrige sjæle, som har været på et historisk museum, der eventuelt ved, hvad sådant et mangletøj er, men sådan hænger dét altså sammen. Så er du klædt på. Som regel er det kun manglebrættet, der har overlevet vejen til museet eller din nabos væg, for de var ofte rigt dekoreret, og derfor nok værd at se og gemme på.

Jeg må hellere lige vise et billede (fra den norske Wikipedia).
Ordet mangle (i denne betydning) har vi fået via plattysk ”mangelen”: at rulle eller udglatte, fra italiensk ”mangano”, der nok var noget i retning af en tøjpresse eller glattevalse eller sådan noget.

I mangel af et mangletøj kunne man også banke vasketøjet med et banketræ. Således skrev Drachmann et sted ”hun stod ved Bredden af Dammen og var ifærd med at mangle Tøj over en Træbuk”. Kan det herefter forbavse nogen, at mangle på fynsk dialekt også kunne bruges i betydningen at prygle.

Hvis du ikke er sød, skal jeg komme og mangle dine øren. Det manglede da bare ;-)


No comments:

Post a Comment