Monday, 4 February 2013

Sofisme eller sufisme

Ja ordene lyder næsten ens men har ellers ikke noget med hinanden at gøre. Lad os tage sofismen først. I antikkens Grækenland anså sofisterne sig som de vise, som vismænd. Ordet kommer af sofia, der betyder visdom. Σοφίζω (sophizo) betyder "jeg er vis" og σοφός (sophós) "vismand". Deres modsætninger var filosofferne. Filosofferne var dem der ledte efter visdom eller vished, de var ven (filos) med visdommen (sofia). Og det indebærer jo en væsentlig forskel.

Sufismen har jeg truffet i Konya, Tyrkiet, i form af dansende dervisher, der drejede rundt i kreds og rundt om sig selv til lyden af fløjte, tromme og sang.


Sufisme er en mystisk bevægelse inden for islam, der tager afstand fra den jordiske verdens "falske glæder". Ordet sufisme stammer fra arabisk sufi 'mand klædt i uld' (af suf (صُوف) 'uld'). Det sigter til de første tilhængeres fattige dragt, idet bevægelsen er meget asketisk. Sufismens mål er at opnå viden om Allah, at få en tættere forbindelse til Allah for med tiden at blive ét med Allah. For at opnå deres mål benytter sufierne forskellige metoder som bøn, ihukommelse, meditation, dans og faste. Under udførelsen af disse metoder kan sufien komme i en trancelignende tilstand, der gør personen mere modtagelig for indsigt i det guddommelige.


Et par muligvis nyttige links:

No comments:

Post a Comment