Sunday 10 February 2013

Så går vi rundt om …


Det er udmærket at være en ener, men mindre godt at være ene – med mindre man altså er sådan en med bær på, altså en enebærbusk. I stedet for at gå rundt om en enebærbusk, kan man bedre bruge enebærrene til at krydre snaps med. Enebær har faktisk givet navn til et par snapselignende drikkevarer. Vi kan altid diskutere om ”gin” er en sammentrækning af det franske ord for enebær, ”genièvre” eller det nederlandske ord for samme bær, nemlig ”jenever” eller ”jeneverbes”. I Nederlandene og Belgien har bærrene givet navn til den snapselignende ”genever”. Det skulle være godt for nyrerne. I hvert fald tilskrives opfindelsen en professor i medicin, Fransiscus Sylvius i Leiden, Nederlandene, der på 1600-tallet benyttede alkohol blandet med enebær som et godt og billigt middel mod nyresmerter. Man kan vel sige, at selv om det måske ikke hjælper, så kan det i det mindste få en til at føle sig bedre tilpas.

Geneveren spredte sig til England, efter at den nederlandske Wilhelm af Oranje kom på den britiske trone i 1689. Engelske soldater fik under religionskrigene smag for den. Gin blev som andet brændevin solgt på apoteket, og benyttet mod diverse plager. Ak ja, det var i de gode gamle dage, nu kan man vist ikke længere få snaps lægeordineret.

Gin er altså ikke spritny, og i øvrigt har spritny ikke noget med sprit eller spiritus at gøre. Vi har vist fået ordet fra det svenske ord ”sprittny”, som betyder 'splinterny', idet første led ”spritt” nok er omdannet af 'splint'.

Splittergal er en lignende konstruktion, men denne gang har vi fået det fra tysk, første led er nemlig fra nedertysk ”splitter-”, afledt af splitt, der betyder 'splint'. Det med splinter (eller sprit eller splitter) forstærker betydningen.

Man kan blive splittergal af at drikke for meget af de der drikkevarer forstærket med enebær.

No comments:

Post a Comment