Thursday, 11 April 2013

Det dumme stumme å

Jeg homgås jævnligt mennesker, der ikke kan øre om et hor begynder med å. Det her hikke godt hat skulle til Holbæk og havne i Ålbæk. Tænk dig at kalde på Hanne, og så kommer Anne oppende. Jeg tager atten haf for dem der ar problemer med hat hudtale å og halligevel kan finde til Irsals. Der kan de gå ned til avnen og se hud over avet, en hudsigt der er særlig ærlig ved solnedgang.

Hudtaleproblemet gælder blandt handet dem, der ar fransk eller græsk (hvor man ikke ar noget h) som modersmål, men det gælder også visse dialekter, som fx cockney (en dialekt fra Londons ”East-End”).

Her er en lille smagsprøve for de engelskkyndige: "One Sunday morning some years ago I sat in a bus behind a man who had a little boy of about four in his lap. The child had a picture-alphabet book, and the father was explaining it carefully; when they came to h, the picture was of a hedgehog. The man said: ”that’s an edgeog. It’s really two words, edge and og.”” Herefter vil jeg definere en hanhund som to hor, nemlig en and og en und.

Hvis man er så heldig at være født i Vendsyssel er man heldigvis så vis, at man kan kende forskel på hvis og vis … men det er et privilegium ;-)

No comments:

Post a Comment