Monday, 29 April 2013

Armensk


Hvor mange armenere bor der egentlig i Syrien? spurgte jeg Google, for Syrien er jo en blandet landhandel med Babel-agtige tilstande, hvor der (helt fra meget gammel tid) ud over arabisk tales en hel del aramæisk, kurdisk, armensk og tyrkisk. Det ville Google nu ikke rigtig svare på på dansk, men Google mestrer jo mange sprog. Så vidt jeg kan se på «Google oversæt» oversætter den ”problemfrit” mellem 67 forskellige sprog, herunder dansk og armensk (se http://translate.google.com/?hl=da&tab=jT#da/hy/Danmark). Således kan man lære, at Danmark på armensk hedder Դանիա, og oven i købet høre, hvordan det udtales (som Dania). Selv kalder de nu ikke sproget for armensk, men for hayeren (Հայերեն). Som du kan se, har de deres eget (gamle) alfabet og skriver de som os fra venstre mod højre. Alfabetet er enkelt nok. Det er, om jeg så må sige, et ”rigtigt” alfabet. Det begynder med ա (a) og ender (mærkeligt nok) med ֆ (f eller ph – kan du se at det minder lidt om det græske φ, phi), og altså hverken med å eller ω (omega). Da jeg skulle til at se på deres computer-tastatur, konstaterede jeg, at der findes både en øst- og en vest-variant, men forskellen er nu ikke så stor.
I Syrien tales armensk af såkaldte syrisk-armenere. Og det blev for nogle år siden anslået, at der var omkring 150000, de fleste i Aleppo, en by som vi desværre for øjeblikket ser meget til i fjernsynet. Der findes også en by (Քեսապ – Kesab), hvor flertallet af indbyggerne er armenere. Jeg er bange for, at antallet af armenere i dagens Syrien er drastisk formindsket. Som så mange andre flygter armenerne i stort tal. Det anslås for eksempel, at omkring 7000 of Syriens kristne armenere er flygtet til Armenien efter borgerkrigens begyndelse. Det Armenien, der overlevede som en sovjetrepublik (blandt andet efter det armenske folkedrab (armensk: Հայոց Ցեղասպանություն), også kendt som den armenske deportation, Armenien-massakren eller det armenske holocaust i det Osmanniske Rige i årene fra 1915 til 1917 (Nogle af den tids flygtninge havnede i den nordlige del af Libanon og Syrien). Nå ja på armensk hedder Armenien naturligvis Hayastan (Հայաստան). Langt tilbage var Armenien mere end dobbelt så stor, og dækkede for eksempel næsten den østlige halvdel af Tyrkiet (og som sagt egne i den nordlige del af Libanon og Syrien). Egentlig opstod det af asken fra landet Ur, som vi kender det fra Biblen og verdenshistorien. Abraham var født i «Ur i Kaldæa». Ur udviklede sig som sæde for et kongedømme i perioden 3000-2400 f.Kr. Vore dages Armenien (i Kaukasus med hovedstaden Jerevan) har omkring 3 million indbyggere.
Jeg håber din computer kan vise de armenske bogstaver rigtigt – Windows 8 kan (og Mac har som sædvanligt naturligvis ingen problemer) ;)

No comments:

Post a Comment