Friday, 29 August 2014

Hvor ligger Slaraffenland?


I sidste uge følte jeg mig så godt som i Slaraffenland. Alt var bare dejligt med masser af mange mere eller mindre nære familiemedlemmer omkring mig. Nu må jeg da være meget tæt på Slaraffenland tænkte jeg, så jeg tikkede Slaraffenland ind på min GPS, men det gav intet resultat. På de kort jeg havde liggende i bilen kunne jeg heller ikke finde noget Slaraffenland. Findes det da slet ikke?

Egentlig betyder slaraffenland vist nok de dovne abers land. Vi har lånt det fra tysk ”Schlaraffe”, som er sådan noget i retning af en dovendidrik, for det kommer af de to tyske ord ”Slur” og ”Affe”. En Affe er som sikkert bekendt en abe, og Slur var på midelhøjtysk en doven person eller en dagdriver. Slaraffenland er et sted, hvor alt er lige netop som man allerhelst vil have det … og det kan man ikke finde med en GPS.

Brødrene Grimm havde åbenbart været i det ægte Slaraffenland, for de begyndte et eventyr sådan her: ”Engang, da jeg gik mig en tur i Slaraffenland, så jeg, at Rom og Laterankirken hang i en ganske tynd silkesnor, en mand uden ben løb fra en rapfodet hest, og et stumpt sværd huggede en bro over. Jeg så et lille æsel med sølvnæb og en mægtig lind, hvorpå der voksede pandekager. …”

Og så er vi der - ja, det er ganske vist. Slaraffenland ligger i eventyrenes Verden!

No comments:

Post a Comment