Saturday, 30 August 2014

Orkideer-ideer


Min kone er glad for orkideer. Jeg er mere for krimis. Vi nød derfor begge at se en Barnaby-episode, hvor der handles (navnlig illegalt) med orkideer. En kvindelig professor fortæller med et glimt i øjet Barnaby, at ordet ”orchis” stammer fra det oldgræske ord ὄρχις (orkhis), der bogstaveligt betyder ”testikel”, og hun viser ham også hvorfor (formen på dobbelte rodknolde i visse orkidearter). Den udlægning er naturligvis sandfærdig.

Tillad mig her at komme med en udvidelse af historien. I den græske mytologi var Orchis søn af en nymfe og en satyr. Under en fest for vinguden Bacchus forsøgte Orchis at voldtage en præstinde og som straf blev han sønderrevet af vilde dyr og forvandlet til en plante. Omkring 300 år før vor tidsregning brugte Theophrastus, forfatteren til ”Historia Plantarum”, denne myte til at hæfte det videnskabelig navn Orchis på orkideer, nok under henvisning til de legemsdele, der havde bragt Orchis i unåde i gudeverdenen.

I øvrigt troede græske kvinder, at de kunne bestemme ufødte børns køn ved hjælp af orkideknolde. Hvis faderen spiste store nye knolde, blev det en dreng - hvis moderen derimod spiste små orkideknolde blev barnet en pige.

No comments:

Post a Comment