Wednesday, 29 February 2012

Guld, myrra og smyrnatæpper

Har du også spekuleret over, hvad myrra egentlig er for noget? Ifølge Matthæusevangeliet, 2:11, var guld, røgelse og myrra de gaver, som Jesus fik af østens vise mænd, ogå kendt som de hellige tre konger. Myrra er et aromatisk stof, der stammer fra myrratræer, der vokser i Østafrika, især Somalia, og i Arabien. Fra barken udskiller træet et gulligt gummisekret, som uden på barken tørrer ind til rødbrune sprøde korn og klumper.


For to tusinde år siden var det blandt andet på grund af sin sjældenhed sin vægt værd i guld. Det lugtede særdeles godt og blev brugt som parfume, røgelse eller medicin. Ordet myrra er oprindeligt afledt af et aramæisk ord, der betød bitter. I det gamle Egypten blev myrra brændt til solguden Ra ved middagstid.

Ifølge den græske mytologi blev den smukke Adonis født i et træ. Hans mor, kongedatteren (og gudinden) Myrrha, var nemlig blevet omdannet til et myrratræ af kærlighedens gudinde Venus.

Den græske by Smyrna ("Σμύρνα") i Lilleasien, i det nuværende Tyrkiet, blev muligvis opkaldt efter denne gudinde, Myrrha/Myrra. Smyrnatæpper har navn efter byen Smyrna, det var oprindeligt håndknyttede tæpper fremstillet i Lilleasien. Da byen i dag ligger i Tyrkiet, har den fået et tyrkisk navn, nemlig Izmir, som må formodes at komme fra det græske udtryk "is Smirnin" (εις Σμύρνην), som betyder til Smyrna, eller eventuelt blot ”i Smirni” (η Σμύρνη) - ”i” er et græsk kendeord (en artikel) – eller måske mere fuldt ud ”istin Smirnin” (εις την Σμύρνην), en form vi kender fra Istanbul, der kommer af ”istin polin” (εἰς τὴν πόλιν), som betyder ”til byen” - en by, der i dette tilfælde var Konstantins by eller Konstantinopel/Konstantinopolis (Κωνσταντινούπολις).

Og sådan er der så meget!

No comments:

Post a Comment