Sunday, 17 January 2016

Verdens korteste

Jeg har vist engang skrevet noget om verdens længste stednavn. Så bør jeg vel også skrive om verdens korteste stednavn. Det er en lidt vanskelig opgave, for der er (mindst) to konkurrenter. Jeg har selv været i Å på Lofoten, men faktisk er der flere steder i Norge, der hedder Å. Spørgsmålet er så om Y (udtales ”i”) i Nordfrankrig er kortere.

3 comments:

 1. Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål, og jeg er meget glad for at du stiller det!
  Å er en åben og rund vokal, hvis man lader kæben falde ned og slapper helt af kommer der en aaa-lyd. Hvis man så løfter tungeroden lidt kan man forme et ååå. Dette er nemmere end at løft hele tungen op mod overmunden for at danne et iii. Der skal bruges mindre kraft til at danne et ååå end et iii, og man vil derfor have mere tilbøjelighed til at sige ååå end iii. Når man sukker siger man ååååh eller ååååh-ha. Det er en lang lyd, i modsætning til iii, der bruges som et udtryk for væmmelse. Der er således flere indikatorer for at i bruges oftere i kort form end å. Modsat har det danske ord for et vandløb, en "å", et stød, som faktisk gør det til en kort vokal. I Norge er stødene dog vistnok ikke til stede? eller i hvert fald mere melodiske end på dansk, så byen "Å" udtales formentlig? længere og blødere end det danske "å".
  Det korte af det lange munder derfor ud i at den franske by "Y" har et kortere stednavn end den norske by "Å".
  Det er mit håb at dette af redaktionen stærkt forkortede indlæg kan kaste lys over dette åh så essentielle spørgsmål. Men ih hvor er det mærkeligt at det ikke er blevet stillet før!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du bekræfter sådan set min teori om at Y er det korteste. Man kan opfatte Y som ét tegn og Å som to tegn, nemlig A + °, og så tegner det sig jo som om Y kun er halvt så langt som Å, om ikke bogstaveligt. Tak for indlægget. Jeg vil gruble lidt videre over problemet.

   Delete
 2. Kære Ole!
  Ja nu udtales Y jo som I. Og en kortere vokal kan man faktisk ikke finde. I kan - alt efter skrifttype - skrives som en lodret streg der kun er én pixel lang, set fra venstre mod højre eller fra højre mod venstre.
  Man kan altså se sagen I fra begge sider, endog flere, også fra oven eller fra neden. Her er I-et dog noget længere.
  Nå nu skal jeg nok holde mund Ole, ved ikke hvad der fór i mig:-)

  ReplyDelete